Beneficiile coacăzului negru

Coazcăzul negru este o bijuterie a naturii. Chiar dacă nu sunt la fel de aspectoase cum sunt fragii sau zmeura, chiar dacă nu este îmbogățit de o strălucire rubinie, coacăzul negru este o veritabilă componentă a naturii pusă în slujba sănătății noastre.

Coacăzul negru sau smordinul este de origine de pe Coasta de Azur, apoi s-a extins cu repeziciune în alte regiuni. Anticii considerau coacăzele negre fructe ce favorizează longevitatea. Şi pe bună dreptate, căci coacăzele negre sunt bogate în vitamine şi minerale şi au, prin urmare, proprietăţi terapeutice. Coacăzele negre dezintoxică în profunzime. Cura de coacăze negre este de folos persoanelor care suferă de artrită, de reumatism sau de gută. Coacăzele negre sunt bogate în zaharuri și acizi organici, ele conțin polifenoli, vitamina C, calciu, fier, fosfor, potasiu, carotenoide și vitamine din complexul B ( B1, B2, B6). Frunzele conțin tanini, flavonoizi, vitamina C, săruri de potasiu și o camntitate mică de ulei esențial. De asemenea semințele de coacăz negru conțin acizi grași nesaturați, acidul gama-linoleic, omega 3 și omega 6.

coacaz

Coacăzul poate lupta cu peste 50 de boli și tulburări.

Este considerat scut împotriva cancerului…

Cocteil de vitamine (în special vitamina C), potasiu, tanină şi de ulei volatil, coacăzele protejează organismul de cancer. Fructele smordinului sunt antioxidante, consumarea lor ajutând la bunafuncţionare a aparatului circulator. Întăreşte inima, nepermiţând depunerea grăsimilor pe vasele de sânge şi protejând-o de boli.  Coacăzul negru facilitează digestia, stimulează funcţionarea ficatului, a pancreasului, a splinei şi a rinichilor. Eliberează organismul de deşeuri şi toxine şi contribuie la scăderea acidului